stopp i toaletten

Stopp i toaletten? Så löser du stopp i toan!

Du kanske måste ringa en rörmokare men det finns några saker du kan göra själv för att lösa stopp i toaletten. Här får du tips på saker som du kan göra just nu. Om det löser problemet så har du vunnit tid. Men tänk på att det ändå är klokt att ringa hem ett proffs eller rengöringsföretag för att åtgärda ett fel som snart kan leda till ett nytt stopp i toan.

En igensatt toalett är ett av de vanligaste VVS-problemen som folk drabbas av i sina hem. Det är inte bara en olägenhet. Om du inte tar hand om stopp i toaletten så kan detta leda till kostsamma skador!

Lyckligtvis finns det flera enkla och effektiva sätt att lösa ett stopp i toan på egen hand. Du kan alltid testa detta först för att se om du verkligen behöver stanna hemma idag för att ta emot en rörmokare.

I den här artikeln kommer vi att diskutera några av de bästa verktygen och teknikerna för att lösa ett toalettstopp. Vi ska också ta en titt på några tecken på att ett stopp i toalett är på väg att inträffa. Om du känner igen signalerna kan du ju undvika katastrofen innan den är ett faktum.

Vad du behöver tänka på vad gäller stopp i toaletten?

Innan du försöker lösa ett stopp i toaletten finns det några saker du bör tänka på. Identifiera först vilken typ av stopp i toan det rör sig om.

Fundera på:

  • Om stoppet beror på att ett främmande föremål som inte borde vara där har spolats ned. En leksak kanske.
  • Om det är stopp högt upp eller längre ner i avloppet.
  • Om stoppet är en tillfällig sak till följd av att du slängde för mycket toalettpapper i toan.

Genom att utforska lite och fundera på vad det är som orsakat stopp i toalett blir det enklare att välja rätt metod för att få bort det. Saker som är bra att tänka på är om det är stopp i toaletten fullt med vatten eller om det bara är så att vatten sjunker långsamt i toaletten men till sist ändå försvinner tillsammans med papper.

översvämning
Kommer du att behöva en rörmokare med dykarmask?

Notera vilken typ av toalett du har!

En annan viktig faktor att tänka på är vilken typ av toalett du har. Äldre toaletter drabbas oftare av stopp i avlopp eftersom de vanligtvis är gjorda med smalare avloppsrör. Om du har en äldre toalett kan du behöva använda mer aggressiva tekniker för att få bort toalettstoppet.

Nödvändiga verktyg när det är stopp i toan

När du har identifierat typen av stopp såväl som typen av toalett kan du välja de bästa verktygen för jobbet. Generellt sett är en smock eller vaskrensare bra att börja med. Denna skapar vakuum då du pumpar med den mot öppningen i toalettskålen.

När det inte rör sig om något svårare stopp kan detta fungera. Se till att du får till ett vakuum mot öppningen i toaletten och pumpa på kraftfullt.

Om detta inte fungerar behöver du en avloppsrensare som är en längre metallkolv du kan föra ner i avloppet. Verktyget är en form av kabel av metall som du kan köpa i vanliga matbutiker såväl som på järnhandlare. Denna metallorm kan få loss det som har fastnat så att det går att spola i igen.

Om tilltäppningen orsakas av ett främmande föremål som en leksak som nu sitter fast där du inte ser den kan du behöva använda en tång för att ta bort den. Tången är också användbar för att ta bort avlagringar från avloppsröret.

Slutligen kan du behöva använda ett kemiskt rengöringsmedel för att bryta ner tuffa stopp i toaletten. Detta är en metod som inte alltid fungerar men som är väl värd att testa. Använd handskar och följ instruktionerna som kommer med medlet.

rörmokare
Det kanske blir rörmokare till sist ändå!

Tecken på att ett stopp i toalett snart är ett faktum

Förutom att veta hur du får bort ett stopp i toaletten på egen hand så kan det vara bra att tänka förebyggande. Du vill slippa hamna i den här situationen igen efter att rörmokaren har fått betalt! Ett av de vanligaste tecknen på stopp är långsam dränering. Om vattnet sjunker långsamt i toaletten så betyder det att dräneringen inte fungerar som den ska.

När detta sker är det dags att sätta in insatser och använda rätt typ av rengöring. På så vis så slipper du kanske stå där med fullt stopp i toan och huvudbry. Det är lite som att ta bort kalk i duschen innan det syns så att det blir otrevligt i rummet.

Ett annat tecken på ett förestående stopp är ett gurglande ljud som kommer från avloppsröret. Detta orsakas av att luft har fastnat i röret. Det är ett säkert tecken på att röret är blockerat. Om du tar hand om stoppet i detta läge så minskar risken för att du behöver professionell hjälp. Fast det kan finnas anledningar till att undersöka med kamera för att se om det krävs lite mer än att ta bort ett stopp i avlopp till toalett.

Slutligen så kan en illaluktande lukt från din toalett tyda på att det är ett stopp på gång i toaletten. Lägg märke till detta och nöj dig inte med att vädra eller använda doftprodukter för toaletten!

Med en kamera går det att se vad som händer i avloppet:

Hur du förhindrar framtida stopp, några smarta stopp i toaletten tips

Slutligen är det viktigt att vidta åtgärder för att förhindra framtida stopp. Undvik att spola annat än toalettpapper och naturligt avfall i toaletten för att förhindra stopp. Detta är viktigare än vad du kan tro. Varje år spolar vi svenskar ner över 7000 ton i våra toaletter! Undvik dessutom att använda för mycket toalettpapper vid varje tillfälle. Kanske kan du installera en liten toalettdusch att tvätta med för att minska behovet av papper.

Om du har en äldre toalett så kan du överväga att byta ut den mot en nyare lågflödesmodell. Lågflödestoaletter har inte samma problem med stopp eftersom de använder mindre vatten per spolning.