orka städa

Få ordning på städningen så orkar du mer!

Jag orkar inte städa! Känner du igen den meningen? Om du tänker lite på saken så inser du att det rör sig om mental trötthet och inte om faktisk fysisk trötthet som hindrar dig från att städa ditt hem. När du inte ens vet var du ska börja kan du ju känna dig för att ta en tupplur istället för att leta upp diskhandskarna.

En smart checklista för städning hemma är något som inte bara leder till bättre städning när du storstädar och håller efter. Det här är en metod som kan leda till att du inte måste slösa så mycket mental energi på att fundera på om du orkar städa eller inte.

Gör upp en plan för din städning

Du kanske tillhör de som säger att du vill men inte hinner. Det ligger nog en del sanning i detta men om du har en plan som passar dig så bör du faktiskt hinna. I varje fall om du vill!

En del tycker om att köra en storstädning i veckan medan andra föredrar att göra lite varje dag. Bestäm dig för vad du ska testa. Om du väljer att göra lite varje dag kan du dela upp ditt hem i dagar.

Ett bra exempel på detta är:

Måndag – Städa toaletter, ta bort kalk i duschen och se till att helgens felriktade toalettbesök försvinner från golv.

Tisdag – Sopa alla golv och släng ut skräp som du samlar upp.

Onsdag – Få undan tvätt och glöm inte att torka av maskinen såväl som det flytande tvättmedel fack som du inte vill ha mögel i.

Torsdag – Byt lakan i alla sängar och kör en snabb sopning av golv igen.

Fredag – Städa i köket tillsammans med andra familjemedlemmar. Se till att diskmaskinen är ren.

Lördag – Ta en paus från städning eller gör vissa utvalda saker som ovansidan av lampskärmar, damm på hyllor och likande.

Söndag – Plocka undan saker och sopa upp på golven.

städa lördag
Bjud in mamma till städning till helgen!

Det här är bara ett exempel på hur det går att dela ut olika uppgifter över veckans olika dagar. Dessutom kan man ju ha ett schema där det står vem som gör vad. Då vet alla att saker och ting blir gjorda och det hela behöver inte falla på den som till sist kommer ihåg vad som bör göras.

Ta hjälp om du behöver det

En del inser först när de behöver hjälp med flyttstädning i Malmö eller annan svensk stad att det finns folk som kan göra jobbet snabbt och effektivt. Men inte ska du vänta till flytten med att få denna hjälp. Ta reda på vad du blir mest trött av att tänka på. Om det är städning av toaletter så kan du ju betala för att proffs kommer en gång per vecka och sköter detta.

Om det är sortering av saker så kan du lägga detta på en städfirma som gör jobbet effektivt. Med regelbunden städhjälp så inser du att det blir mycket lättare att hålla ordning. Inte bara för att din checklista blir kortare. Ett hem som för det mesta är välstädat är lättare att få ordning på. Så enkelt är det.

Ta alltså redan på om du har budget för städning varje vecka eller någon gång i månaden. Det kan vara ett viktigt steg mot ett hem som alltid är i ordning och känslan av att du faktiskt orkar med städning och allt annat som du vill syssla med i livet.