rent kontor

6 tips för att hålla kontoret rent

Om det inte är rent på kontoret så trivs vi inte. Det blir mindre gjort och folk kanske till och med blir sjuka av damm som inte torkas bort eller samlas upp. Vi tar en titt på 6 tips som kan vara bra att beakta om du har ansvar för rengöringen på en arbetsplats.

  1. Stolar måste hållas rena

Det spelar ingen roll om det handlar om kontorsstolar som vi använder privat eller om det rör loungemöbler som finns i en lobby. Där vi sitter ska det vara rent. Den som ofta äter i stolen kan sällan låta bli att spilla lite. Gemensamma soffor och fåtöljer bör vara gjorda av material som är enkla att hålla rent.

Det här är en bra start men sedan gäller det förstås också att ha medel och verktyg som gör att det blir rent och fint i stolarna. Det kan vara borstar såväl som sprayflaskor som används för att komma åt ordentligt. De medel som används ska inte skada materialet som görs rent.

Ta alltså reda på vilka medel som fungerar för konstläder såväl som för bomull och blandningar av naturmaterial och plaster.

  1. Ett rent golv är viktigt

Om golvet är fullt av smulor så blir det inte trevligt. Detta även då vi använder våra ytterskor inomhus på ett kontor. Grus och pölar av smält snö kan till och med bli farligt. Folk kan halka och slå sig om det är halt av smuts på golvet. Se alltså till att ha en god rutin för att sopa golvet regelbundet.

  1. Hyr in personal för toaletterna

På en stor arbetsplats måste toaletter rengöras regelbundet. Finns det dusch ska även kalk i duschen städas bort då och då. Om kalk och smuts får fäste kommer det snart att bli väldigt ofräscht i gemensamma badrum och toaletter.

Men det kan vara svårt att få personal att ta hand om detta. Om ni ska leja hjälp med städning är det toaletterna som ska stå i fokus för rengöringen. Det kommer att vara väldigt viktigt för trivseln på arbetsplatsen.

  1. Bort med allt damm

Damm är luftföroreningar i partikelform och det måste bort. Fläktar och filter bör finnas på plats och kanske också särskilda luftrenare som fångar upp dammet. Sedan är det förstås viktigt att torka bort så att det inte ser ofräscht ut. Hyllor, bord och andra platser får inte damma igen. Då blir det svårt för dammallergiker att jobba på arbetsplatsen.

  1. Skrivbord ska se proffsiga ut

För att ett skrivbord ska se och kännas proffsigt ut så gäller det att hålla rent på det. Ta för vana att kasta pappersskräp och annat som inte behövs dagligen. Bygg inte berg med filer som inte används. Torka också bort spill och märken från koppar.

rent skrivbord

Om du vill att ditt skrivbord ska se proffsigt ut bör det ha så lite saker som möjligt. Använd istället hurtsar och lådor som du lätt kommer åt för saker som du kommer att behöva använda under arbetsdagen.

  1. Måltider bör intas i matsal eller pentry

En mycket bra insats för att renare kontor är att bestämma var alla kommer att äta. Om folk sitter och äter vid sina arbetsplatser blir det ganska snabbt smutsigt av spill. Dessutom känns det sällan så fräscht för andra som sitter i samma rum då det luktar starkt av mat och sedan av rester som står kvar på bordet.