kemtvätt

Kemtvätt – När behöver du kemtvätt?

När du har köpt kläder med symbolen för kemtvätt så ska du inte slänga plagget i tvättmaskinen för rengöring. Kemtvätten gör rent tyger och föremål utan att behöva använda vatten. Istället används olika typer av kemikalier som kan lyfta bort fläckar och fräscha upp utan att skada tyget.

När behövs kemtvätt?

Kemtvätt är ofta nödvändigt när ett klädesplagg är märkt “endast kemtvätt” eller “endast professionell kemtvätt.” Detta kan då vara med symbolen W utan eller med upp till två streck under bokstaven. Det kan också stå på plaggets klädlapp att det ska tvättas med kemtvätt.

Det här betyder i grund och botten att plagget är tillverkat av ett ömtåligt tyg som inte säkert kan rengöras med vatten och vanligt tvättmedel. Om du ändå gör detta så kanske det fungerar men risken är stor för att tyget förstörs, krymper eller förlorar sin färg.

Exempel på tyger som vanligtvis behöver kemtvättas är:

  • Acetat
  • Rayon
  • Ull
  • Siden
  • Kashmir

Kemtvätt är också nödvändigt för ömtåliga föremål som brudklänningar, pälsrockar och smoking. Det är viktigt att följa anvisningarna på plaggets skötseletikett. Detta eftersom vissa tyger kan tvättas i maskin med ett speciellt tvättmedel eller med handtvätt i kallt vatten.

Fast du kan förstås välja kemtvätt ändå för att du av olika skäl inte vill ta hand om denna handtvätt eller specialtvätt själv. När du får ett bra kemtvätt pris så kan du ju tycka att din tid är värd denna hjälp. Detta särskilt om du inte tillhör kategorin som tycker att tvätt och städning blir roligare med bra städartiklar!

Hur fungerar kemtvätten?

Kemtvättproceduren kan beskrivas som en kemisk process som använder lösningsmedel för att rengöra tyger som inte kan tvättas som vanligt med vatten och tvål. Kläder som ska kemtvättas placeras i en maskin som är fylld med lösningsmedlet som fungerar för den typ av tyg de är gjorda av.

Maskinen skakar sedan tyget för att ta bort smuts och fläckar som löses upp av de kemiska ämnena. Efter att cykeln är klar avlägsnas lösningsmedlet och kläderna torkas. Lösningsmedlen som används i kemtvätt är vanligtvis petroleumbaserade och anses vara säkra för miljön när de används på rätt sätt.

Det ska dock sägas att det finns risker för de som hanterar tvätten med den här typen av kemikalier. Dessutom måste kemikalierna hanteras på rätt sätt för att inte leda till föroreningar som är farliga för de som bor i samma byggnad och vidare för vår miljö och natur.

Här får du en virtuell rundtur på kemtvätten:

Kan jag kemtvätta mattor?

Mattor kan kemtvättas men det är inte den effektivaste metoden för rengöring av mattor i olika material. Kemtvätt används oftare för klädsel och andra tygbaserade föremål. Mattor bör dammsugas regelbundet och professionellt rengöras med en ångtvätt eller varmvattenutsug för att ta bort smuts och fläckar.

Det är fortfarande att rekommendera att använda en mattpiska och göra rent på detta vis. Men om mattan har en fläck som du inte får bort så kan du kontakta en matt-tvätt. De är specialister på att få bort fläckar från mattor av olika material.

Här kan du se hur rengöring av orientmattor går till:

Hur ofta behöver jag kemtvätt av mina kläder?

Frekvensen av kemtvätt beror på vilken typ av tyg och hur mycket slitage plagget utsätts för. I allmänhet bör kläder gjorda av ömtåliga tyger kemtvättas minst en gång per säsong. Detta betyder att en fin vinterjacka som ska kemtvättas bör åka till kemtvätten när säsongen är över så att den är ren igen till nästa vinter.

För föremål som har slitits hårt eller blivit fläckiga på ett sätt som inte ser fräscht ut kan det vara nödvändigt att kemtvätta oftare. När du köper kläder som ska kemtvättas ska du tänka på detta. Om du ska äta snabbmat i bilen där det lätt droppar på jackan kanske du först kan ta den av dig.

läderväst
Tänk på tvätten när du tar på dig din läderväst!

Finns det naturliga alternativ till kemtvätt?

Du kan ta bort kalk från duschen med naturliga medel som vinäger. Går det att göra på samma sätt med kläder som ska kemtvättas? Det finns några alternativ till kemtvätt som kan användas för att rengöra ömtåliga tyger.

Handtvätt är som nämnt ett alternativ. Det fungerar om plagget tål vanligt vatten och kan vara ditt bästa alternativ även om det är tidskrävande. Det är också viktigt att använda rätt tvättmedel och att undvika hård skrubbning om du handtvättar.

Ull och sidenplagg kan rengöras med ett speciellt ulltvättmedel eller sidenschampo. Då kan du tvätta i maskin om den har ett särskilt program för detta. Fläckrengöring är ett annat alternativ till kemtvätt och kan användas på specifika områden av ett plagg som är kraftigt smutsiga eller fläckiga. Du kan då med ett medel för detta dutta.

När plagget mest känns lite hängigt och kanske inte luktar så gott kan du ta en titt på andra möjligheter. Du kan eventuellt hänga ut det över natten och sedan ånga plagget för att det ska se fräscht och fint igen.

tvättmaskin
Ibland kan du tvätta i tvättmaskinen på ett särskilt program som fungerar för känsliga tyger!

Välj kemtvätt när det blir bästa alternativet!

Du får sällan ett kemtvätt priser som överstiger 300 kronor för ett plagg. Många gånger är det mycket billigare än så. Betänk hur mycket det kostar att köpa ett nytt plagg för att du förstörde det första med vanlig tvätt.

Om du inser att kemtvätt priser är så pass låga att du kan få ut mycket mer av ditt plagg så är det ju värt att betala för detta. Men överdriv inte. Mattor ska sällan kemtvättas utan kan dammsugas regelbundet och professionellt rengöras med ångtvätt eller varmvattenutsug.

Lär dig mer om hur du kan hålla dina kläder och dina mattor och andra tyger i ditt hem fräscha utan att tvätta. Eller hur du kan tvätta hemma utan att förstöra tyget. Med kunskap så kan det mycket väl bli så att du drar ner på ditt behov av kemtvätt.

Var finns en kemtvätt nära mig?

Det är svårt att hitta en stad i Sverige utan kemtvätt men vi har kikat på Trustpilot för att se vilka som kan anses vara de bästa i enlighet med kundomdömen.

lokal kemtvätt

Några bra förslag på kemtvätt nära dig är:

Vi kan också tipsa om denna sajt där du finner kemtvättar i enlighet med stad.